Wonen in een Win-Win-Win situatie

Waarom een klein huis?
Wie al e.e.a. gelezen heeft over de Tiny house beweging heeft daar al een antwoord op.
Voor de niet geïnformeerden de onderstaande samenvatting.
De Tiny house beweging wordt gevormd door mensen die i.p.v. meer en groter eerder leven naar het principe: minder is meer.
Een vaak gedeelde wens is om dichter bij de natuur te leven op een duurzame en vaak zelfvoorzienende manier. Ook ruimte voor persoonlijke (kleine) woonwensen is daarin belangrijk.
Vaak ook zijn zij meer dan gemiddeld betrokken bij ons sociale welzijn en zorg voor onze aarde.
Op financieel gebied gaat het ook om het betaalbaar maken van het recht op (groen) wonen en slim gebruik van natuurlijke bronnen voor warmte, koken en elektriciteit.
Er is een gevoelswaarde m.b.t. de maximale vloeroppervlakte van een Kleinhuis van 50 m2.

Tijdelijk of permanent?
Wanneer je verder leest in de Tiny house artikelen zie je dat de beweging aan het groeien is van een huisje op een traileronderstel dat volledig mobiel is en meestal tijdelijk “getolereerd” wordt, naar een meer permanente vaak zeer moderne manier van wonen.
Diverse huisjes zijn voorzien van zeer moderne technologie om zo veel mogelijk zelfvoorzienend te zijn in hun energiegebruik. Vaak zeer goed geïsoleerd en een meer dan volwaardig alternatief voor een betonnen flatje.
Het Grootskleinwonen-hof waar het hier over gaat is een initiatief met een permanente status.

Is een “klein huis” roerend of onroerend goed?
Een belangrijk kenmerk van kleine huisjes is de bouwwijze welke ik zou willen omschrijven als volledig zelfdragend. Dit wil ik dan weer toelichten door te zeggen dat kleine huisjes zo sterk zijn dat ze geen gestorte betonnen fundering nodig hebben. Ze staan vaak op een stalen onderstel met wielen of zonder wielen op enkele steunpunten. Ze staan dus gewoon op de grond i.p.v. traditioneel verankert in de grond.
Maakt dit aspect een klein huis nu meteen roerend goed?
Voor de een wel voor de ander niet lijkt de discussie.
Onlangs kwam ik hier interessante informatie tegen. (De link werkt nog niet omdat er nog toestemming gevraagd is aan het weekblad voor privaatrecht).
Het gaat om uitspraken betreffende de invulling van het “bestemmingscriterium”.
Ik vat de uitspraken voor mijzelf samen als volgt samen:

1) Het is zeer wel mogelijk dat een rechter zal beslissen dat een huisje op wielen (of anderszins niet grondgebonden) wel degelijk als onroerend aangemerkt wordt.
2) Zet nooit zonder “recht van opstal” een huisje op andermans grond. Dit wordt volgens de wet zonder enig (koop)contract automatisch eigendom van de grondeigenaar!

Deze uitspraken zijn behoorlijk belangrijk omdat m.i. daarmee beter de status en juridische positie van een Kleinhuis bepaald kan worden.
Dit is dan weer belangrijk voor onderbouwing van financiering en afspraken met de eigenaar van de grond.

 

Zelfbouw
Op dit moment ben ik 57 jaar. Ik kan mij herinneren dat toen ik rond de 24 jaar was, het nog redelijk normaal was dat je spaarde voor je uitzet en een bedrag om de basis van je eigen huis te financieren.
Dat eigen huis werd vaak grotendeels gebouwd met inzet van vrienden en familie die wisten hoe ze met hun handen moesten werken. Nu 32 jaar later is er van die vorm van letterlijk aan je eigen huis bouwen nauwelijks iets overgebleven.
De laatste jaren komt echter bij veel mensen de wens weer terug om meer beschikking te hebben op hun woonwens. Indien men hard gewerkt heeft en volop heeft kunnen profiteren van de economische vooruitgang wordt het weer mogelijk om hier invulling aan te geven.
Dit is echter nog zeer beperkt en nog lang geen “gelopen race” tegen de projectontwikkelaars, gemeenten en andere grondeigenaren.
Ook is niet iedereen gezegend met een solide materiële loopbaan en zij vallen zeker buiten de boot.
Lees Hier de oproep van stichting eigenbouw aan de politiek.

Win-Win-Win
Ik zie 3 direct betrokken partijen in het plan van het Grootskleinwonen-hof.
Uiteraard de bewoners, de gemeente en de financier.
Voor de bewoners blijkt uit het sociaal plan dat naast de groene en sociale structuur van een Grootskleinwonen-hof zij ook profiteren van lage woonlasten. (Zie rekenvoorbeeld)
De gemeente heeft m.i. ook financiële voordelen maar waarschijnlijk minstens zo belangrijk een geheel nieuwe mogelijkheid voor huisvesting van minder draagkrachtigen, sociale woningbouw dus eigenlijk, maar dan zonder de enigszins negatieve associatie die de term bij zich draagt.
Voor de financier die Maatschappelijk Verantwoord wil ondernemen is een Grootskleinwonen-hof ook een mooie kans om dit te doen tegen een fatsoenlijk rendement. (Zie rekenvoorbeeld)

Nog een winnaar
Gezien de duurzame aard van het Grootskleinwonen-hof heeft onze aarde ook een beetje “gewonnen”. Veel duurzaamheid thema’s van deze tijd zijn verwerkt in de visie van een Grootskleinwonen-hof.
Indien men de hele productieketen bekijkt (om tot b.v. cement/beton bakstenen) te komen van een traditionele (kleine) woning, het energieverbruik, impact op het milieu, het vervoer etc. durf ik (onder voorbehoud van nieuwe inzichten uit verder onderzoek) te stellen dat een “klein huisje” slechts 10% van de ecologische voetafdruk heeft. Daarnaast past het vanwege de gebruikte materialen veel beter in een circulaire economie. Ook tijdens de gehele levensduur zal het maar een fractie van de energie van een nu gemiddeld huishouden nodig hebben.
De energie die gebruikt wordt is door passief bouwen in combinatie met moderne techniek volledig fossielvrij te krijgen. Meer over materialen en techniek onder het kopje Tenda-casa.

 

website: grootskleinwonen.nl    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.    Tel: 0031- (0)613262449