Het Ontwerp van de Tenda Casa

Afbeelding 1klein

8-kant vorm
Dit is gebaseerd op het wonen in een Yurt (ronde nomaden tent) en in een rond strobalenhuis.
Wonen in een niet rechthoekig huis geeft een heel andere energie maar omdat gebogen wanden onpraktisch en relatief duur zijn is deze 8 kante vorm ontstaan.
Er is veel tijd gestoken om tot de maatvoering van deze Tenda Casa te komen en met 5 meter en 80 centimeter (inwendig) over de vlakke kanten zijn de verhoudingen optimaal.
Dit geeft een netto vloeroppervlakte van 28 m2.
Achteraf bleek het getal 8 symbolisch te zijn voor een nieuw begin en de overgang van hoekig naar rond.

Licht
Een belangrijk punt is: veel licht.
Dit is o.a. gerealiseerd door grote glasoppervlakken en ook licht door het dak.
Dit is zichtbaar op de afbeeldingen onder het ontwerp.
Deze oppervlakken dienen tevens voor het passief verwarmen van de woning.
Door de lage ramen blijft het contact met de omgeving in stand.
De grote openslaande tuindeuren zorgen samen met een losse (doek) luifel voor een beschutte buitenzithoek ook als er wat wind staat.

Keuken en douche
Qua functionaliteit is er veel aandacht gegaan naar een volwaardige keuken met eethoek voor 6 personen.
Dit laatste omdat wij vinden dat je in een klein huis gewoon met vrienden moet kunnen zijn zonder dat het benauwd wordt. Als je staat te koken kijk je door het raam naar buiten. Dit raam kan open zodat je drankjes en eten door kunt geven naar buiten als je op de veranda wilt eten. Ook de relatief hoge kapconstructie met lichtdoorlaat draagt bij aan dit ruimtelijk gevoel.
Dit is ook doorgezet in de natte ruimte en toilet waar je normaal kunt bewegen. De deuren zijn eigenlijk ongewoon groot voor een Tiny House maar voldoen daarmee aan het bouwbesluit.

Slapen
Om te slapen is er een tweepersoonsbed van 1.6 x 2 meter. Dit is in tegensteling tot veel andere kleine huizen laag op de vloer gehouden. Dit heeft meerdere redenen. Er is geen ruimte voor een grote bank en het bed is dan dicht bij om even gestrekt op neer te ploffen. Andere reden is de warmte. Slapen doe je graag zo koel mogelijk en onder de kap is het vaak te warm. De laatste maar niet minder belangrijke reden is dat door een extra vide (4,2 m2) aan te brengen relatief dicht boven het bed er een volledige kantoor-hoek gerealiseerd kan worden met opbergruimte op deze vide. Deze kan ook gebruikt worden voor een extra slaapplaats.

Bijzondere onderkant
Op de afbeelding links boven in de ontwerp tekening zie je de constructie onder de Tenda Casa.
Dit is een paraplu constructie (maar dan omgekeerd) en dient om de Tenda Casa volledig zelfdragend te maken. Het huisje is zo sterk dat het op de middenkolom kan staan. Dat is natuurlijk niet stabiel maar die stabiliteit komt uit de hoekpunten van de 8-kant. Ieder hoekpunt heeft inwendig een lange stempel waarmee het huis mooi in alle richtingen waterpas gezet kan worden. De reden hiervoor is dat wij een Tenda Casa ook op een schuine berghelling willen kunnen plaatsen zonder aan de ondergrond te komen.

Duurzaamheid en techniek
Hier valt veel over te vertellen maar dat komt later.

Bouwpakket
Wij doen ons best om de Tenda Casa als bouwpakket te (laten) ontwikkelen omdat hier bewust voor gekozen is. Deze keuze is gebaseerd op kosten (door zelfbouw mogelijk te maken), vormvrijheid en vervoer. Later meer…..

 

Afbeelding 2klein  

Afbeelding 3klein

website: grootskleinwonen.nl    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.    Tel: 0031- (0)613262449